Kontakta oss

#Tystnadtagning – var höll HR hus?

12 nov

”Tystnad tagning” var höll HR hus?

Skrämmande vittnesmål som kommer fram i #tystnadtagning, skrämmande att kränkningarna har pågått så länge och är så omfattande utan att någon har slagit näven i bordet för att stoppa gärningsmännen.

Tittar vi då på HR-funktionen vad har de gjort? Har dom också varit ”omedvetna” om vad som händ runt om dom i verksamheten? Är det på det viset så visar det klart på att dom har varit frånvarande från verksamheten. Inrevärldsspaning är en viktig del i HR-arbetet.

En annan förklaring kan vara att HR har varit ”Star struck”, inte kan väl han, hon, hen som är så bra. Eller kan det vara av missriktad välvilja mot institutionen att blunda för kränkningarna från den starka profilen, kan ju bli en skandal, eller värst ingen idé att gå till personalavdelningen för det händer inget då.

När till och med en sådan frontfigur mot mobbning som Morgan Alling har blundat för de kränkningar som förekommer inom den här kultursektorn blir jag bekymrad för den tystnadskultur som finns och hitintills frodats.

HR måste ta ett större grepp, nu den senaste tiden har det varit mobbning som stått i fokus, tidigare var det mångfald. HR måste jobba med helheten mot alla typer av kränkningar eller särbehandlingar och inte bara fokusera på en fråga i taget. En fråga som för dagen verkar vara populärast.

HR har en viktig uppgift här, att vara dom som värnar om att det råder hållbara värderingar och att det är högt i tak. Där medarbetare kan och vågar komma med missförhållanden. I min lilla värld så är HR till för alla medarbetare och inte enbart chefer. HR måste våga ta chefen, profilen i örat när det sker oegentligheter. HR måste vara tillgänglig för alla och ha det förtroendet i organisationen att alla kan ta frågan till dig, inte för att bli begravd utan för att få det åtgärdat.

HR har världens chans nu, ta tag i helheten, fokusera inte bara på en sak i taget utan jobba med helheten när det gäller organisationens värderingar och efterlevnad.

Lycka till alla HR ni behövs där ute för att göra skillnad.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!