Kontakta oss

Tydlighetens utmaning i komplexa tider

24 apr

Tydlighetens utmaning i komplexa ttider

*Rubriken ”Tydlighet – tydligen svaret på allt” från Chefs nyhetsbrev fångade min uppmärksamhet. Redan på 80-talet diskuterades vikten av tydlighet i chefens och ledarens roll, så det är inget nytt där. Men min fundering är, är det möjligt att vara tydlig för alla i dagens komplexa, föränderliga och flexibla värld?*

*Är det dags att sluta förvänta sig att allt alltid ska vara kristallklart, uttalat, och tydligt, att tro eller förvänta sig att ledaren har en informationsövertag, total överblick och kontroll? På 80-talet var det enklare, men idag, med teknikutvecklingen och sociala medier, verkar bilden av en chef med överlägsen kunskaps och informationsöverrtag vara föråldrad och obsolet.*

*Kanske måste vi sluta förvänta oss att allt ska vara kristallklart och istället acceptera att det kan vara lite luddigt i konturerna och handla och agera utifrån det?

 Här är ytterligare några aspekter att överväga när det gäller tydlighet:*

– Vad som är tydligt för en person kan upplevas som otydligt för en annan.
– Det är lätt att anklaga någon för att vara otydlig när man själv inte har förstått eller lyssnat selektivt.
– Var går gränsen mellan auktoritär ledarstil och tydlighet? (Förmodligen väldigt individuellt.)
– Tydlighet kan behöva anpassas beroende på organisationens professionalitet. I en högprofessionell miljö kan det vara annorlunda jämfört med en organisation med mindre erfarna medarbetare som kanske behöver tydligare instruktioner.
– Var finns gränsen mellan att vara tydlig och att detaljstyra?

*Att vara så tydlig som möjligt är självklart viktigt, men istället för att generellt tala om tydlighet bör vi fokusera på varje medarbetares unika förutsättningar och behov av tydlighet. Definitionen av tydlighet varierar mellan individerna, och det är nödvändigt att ha rimliga krav och förväntningar på chefen/ledaren.

Kom också ihåg att dagens tempo och transparens är betydligt snabbare jämfört med 80-talet och låt oss agera utifrån hur det ser ut idag.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 40 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:

  • ”Bortom Tankefällan”
  • ”Äkta Organisation”
  • ”Rör om i HR-grytam
  • ”Den Nakna ledningsgruppen”
  • ”Ingen vill vara ett nyckeltal” (tillsammans med Åsa Lundqvist Coey, Marie Hallander Larsson, Kjell Lindström)

Böckerna kan beställas på Adlibris eller Bokus.