Kontakta oss

Råder det robothybris?

24 mar

Råder det robothybris?

Tycker att man dagligen översvämmas av den ena efter andra artikeln om robotar som ska ta över det ena jobbet efter det andra. Varför en så ensidig rapportering om robotar som ett hot mot jobben?   Är det en science fiction känsla som driver både trendspanare och läsare att måla upp eller se en mer eller mindre sann hotbild. Att skapa osäkerhet och rädsla hos läsarna föder inget gott, för ”vad kan jag göra” resonerar nog de flesta.

Jag menar inte att vi ska blunda för utvecklingen utan tvärtom , vi ska se möjligheterna med den och inte fastna vid hoten. Vi borde ha en debatt om och satsa mer på en utveckling som är önskvärd mer än möjlig.

Robotar mer möjligheter än hot.

Jag ser stora möjligheter med robotiseringen med att få bort tunga jobb, farliga arbeten, tråkiga repetetiva jobb. ”Smarta” robotar som kan ställa diagnoser med mera. Men i slutändan så vill vi ha en människa. Såg en artikel i Veckans Affärer där Deloitte-vd Cathy Engelbert svara sin 15-åriga son som frågade. ”Mamma kommer robotarna att ta mitt jobb någon dag”? Till vilket Engelbert svarade:

”Oroa dig inte – jag har aldrig mött en maskin med mod och empati”.

Engelbert verkar i en bransch, revisions och redovisning som anses vara i riskzonen för automatisering. Och jag håller helt med henne där hon konstaterar ”Jobb består av många olika uppgifter. Så arten av jobb kommer att förändras och nya karriärer kommer att skapas.” De förlorade jobben kommer att ersättas av nya i takt med teknikens utveckling. Så ett litet utskick till alla trendspanare det kan ju faktiskt bli så att det blir mycket bättre, stressen minskar, mer fritid och tunga farliga jobb försvinner och ersätts med andra kanske mer kreativa och mänskliga. Det hoppas jag i alla fall och spanar efter.

Artilkeln i  Veckans Affärer

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!