Kontakta oss

Lever din ledningsgrupp i en bubbla?

14 mar

Lever din ledningsgrupp i en bubbla?

Ja risken är stor. Många ledningsgrupper använder den absolut största delen av sin tid, minst ¾ delar till att betrakta historiska data som ekonomi, uppföljningar av olika slag, som nr två kommer att fatta dagliga operativa beslut. Blir det någon tid över kan den användas till att titta på strategiska frågor om framtiden.

Sega möten

Fast det är klart det är ju svårt att medge det. Ledningsgruppen är en fast institution som lever på myten att där fattas det kloka och vidsynta beslut som garanterar företagets expansion och framtid. En myt som man gärna kommunicerar ut till medarbetarna. Blir ett sätt för ledningsgruppen att befästa sin egna status. Det är inte lika fint att berätta hur det verkligen ser ut med sega möten, där den största tiden går åt till nagelfarande av ängsliga ekonomiska rapporter och bekräftande av sin identitet och betydelse i gruppen. En slags förstärkning av groupthink tänkandet i gruppen. Enligt Åsa Lundquist Coey lägger vi också ned alldeles för mycket tid i företagen på att prata om vad vi borde göra och väldigt lite tid på att prata om det vi faktiskt gör.

Kvartalsperspektiv

Tillsättningen av representanter i ledningsgruppen sker ofta av de högsta cheferna och det är ju klart att där borde kanske visionerna och kunskapen om den egna organisationen finnas. Men tyvärr fastnar många ledningsgrupper i det historiska ekonomiska träsket och framsyntheten kan i bästa fall vara till nästa kvartalsrapport. Ofta sker det till den grad att man glömmer att lyssna av den egna organisationen utan lyssnar mer på externa experter.

Resultaten blir politiskt korrekta visserligen, men mycket tomma ord och floskler som inte har någon förankring bland varken personal eller den verklighet som de verkar i. Blir lätt ett ”följa John” spel där man efterapar vad andra säger och gör. För vem har inte hört att ”Här är det högt i tak”. Det har gått så långt med den frasen att jag snarare ser det som bekräftelse på en tyst och rädd organisation. Sedan minst tre decennier använder många klyschan att ”personalen är vår viktigaste resurs”. Är det därför vi får ökade sjuktal, slimmade organisationer och standardiserade arbetsuppgifter som ska följa en given process? För att inte tala om allt jämställdhets och mångfaldssnack. Mycket ord och lite verkstad.

Vi skapar organisationer där man är så rädd att göra fel att det effektivt dödat eget kreativt tänkande, utveckling och initiativförmåga.

Nej jag tycker det är hög tid att ledningsgrupperna hoppar ner från sina höga hästar och ger sig ut och lyssnar av organisationen och blir mer måna om företaget/organisationen är ”broderskapet” i ledningsgruppen. Nej det hjälper inte att tillsätta en kommunikationschef i ledningsgruppen som ska sköta det, utan ut och lyssna och kommunicera själva och inte via en ”tolk”.

Organisationens klokskap

Tillsätt ledningsgruppen efter de förutsättningar och situationer som råder och inte efter den hierarkiska stelbenta hierarkin som råder på pappret. Gör den flexibel och ta in personer som kan bidra i de aktuella frågorna. Börja lita på den klokskap som finns i organisationen. Det är ju kloka människor som sitter i ledningsgruppen, men ibland kan jag undra om de använder sin klokskap fullt ut och att chefe verkligenn får ut vad hen vill av gruppen. Släpp ledningsgruppen fri, släpp prestigen och låt ledningsgruppen titta framåt och inte bara bakåt på ekonomiska rapporter. Ut ur bubblan, ni behövs och är efterfrågade.

Ett ytterligare tipps är läs boken ”Den nakna ledningsgruppen” Dalsvall-Lindström Vulkan se nedan.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!