Kontakta oss

Ledaren en Gud eller en smitare

4 okt

Jag reagerar ofta på en rätt naiv syn på ledarskap och hur det ska vara, med tips, råd och tyckanden om ledarskapet som inte bygger på den verklighet som ledaren står inför i vardagen. Ska man förändra ledarskapet bör det väl utgå från hur det faktiskt fungerar, snarare än hur vi vill att det ska fungera?

Bilden på hur vi hanterar och ser på ledarskapet är en av alla de tankefällor som vi har. Byggd utifrån en verklighet  och syn från 80-talet och möter inte alls dagens verklighet.

Därför kändes det väldigt befriande att läsa Martin Rogbergs blogg om ”Vad kommer efter det transformerande ledarskapet” se länk nedan. Där han bland annat skriver. ”Ledarskapets största problem är bilden av ledarskapet snarare än ledarskapets praktik”. Att vi översköljs av skönmålade bilder av vad ledarskapet går ut på. Att bilden som målas upp om ledarskapet är en superhjältedröm.

Det är hög tid anser jag att vi börjar se att även en chef är en människa och ingen superhjälte eller gud. Men klart då behöver många som arbetar med ledarskapet ändra i sina 80-talsmodeller och se verkligheten som den är på 2000-talet.

Länk till bloggen 

Ps. har du inte läst den än så läs boken ”Bortom Tankefällan” där får du reda på mer om de tankefällor som vi omger oss av idag.  Du kan beställa den HÄR

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus