Kontakta oss

HR:s roll ”Relationsskräddare”, ”spänningsreglerare”?

21 apr

Spännande HR-utvecklingar-utmaningar.

Inspirationstorsdag.

Varannan torsdag träffas ett litet gäng på inspirationskontoret för att diskutera under temat ”Vi vill förändra och utveckla svensk HR”. Det är fritt att komma och grupperna varierar hela tiden. Enda kravet är att du anmäler dig då vi inte kan vara mer än sex personer åt gången. Vi sitter i två intensiva timmar och diskuterar fritt. Våra regler är enkla. 1. Du får ha fel, 2. Du behöver inte ha tänkt klart. 3. Du behöver inte ha ett svar.

Torsdagen den 20 april träffades Åsa Lundquist Coey, Magnus Carlström och Jenny Söderström och undertecknad för vår inspirationstorsdag. Här kommer en mycket kortfattad sammanfattning från delar av diskussionerna.

Relationsskräddare, spänningsreglerare, legitimitet.

Ett nytt spännande ord dök upp för mig. HR ska vara relationsskräddare som för utvecklingen framåt. Även ord som spänningsreglering kom upp i sammanhanget och att chefsrollen handlar mycket om det.

HR måste vara ute skapa kontakter, relationer i hela verksamheten för att se till att verksamheten går framåt. Svårt eller omöjligt att mäta men långsiktigt ett måste för att verksamheten ska må bra.

HR har legitimiteten att röra sig mellan avdelningar, chefsområden, ledare och medarbetare och den ska då naturligtvis användas på ett strategiskt sätt. Det är inte bara i stora konvent som förändringarna sker utan genom mikroaktiviteter och därför viktigt att HR finns ute i hela verksamheten och har dialoger och skapar relationer.

Lobbying är en av HR:s främsta verktyg och framgångsfaktorer.

HR ska vara mer underlättande och många av specialistområdena kommer att läggas ut på andra enheter, t ex. Comp & Ben på finans etc.

HR måste ta tillbaka sin ursprungliga betydelse. Human Relations istället för som idag resources. System och processer löser inte våra problem, det är genom mikroaktiviteter och att vara ute i verksamheten skapa relationer och nätverk som vi kan få framgång.

Nästa möte sker den 4 maj. Är du intresserad av att delta i dessa diskussioner så hör av dig till mig. magnus@hr-akuten.se.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!