Kontakta oss

Det är skillnad på att vara stor eller liten!

5 okt

Det är skillnad på att vara stor eller liten!

 

Enligt Ekonomifakta är 99,9 procent av alla företag i Sverige små eller medelstora företag med mindre än 250 anställda. Endast 0,1 procent av alla företag i Sverige är stora företag, det vill säga har 250 anställda eller fler.

Tittar vi sedan på utbildningar, lagstiftning, branschföreningar med mera så är utgångspunkten stora företag. Arbetsrätten utformades efter stora företag, typ Volvo på -70 talet. Arbetsmiljölagstiftningen och OSA har också de stora organisationerna och kanske framförallt den offentliga sektorn i tanke när den utformades. 99.9 procent av företagen måste anpassa sig till de 0,1 procent av företagen som har helt andra resurser, staber och hierarkier till sitt förfogande. Det är skillnad att sitta som VD i ett entreprenörsföretag med 60 anställda mot ett  klassiskt hierarktiskt företag med 2500 anställda. Eller att överhuvudtaget vara ledare i en stor eller liten organisation innebär skillnad, för att inte tala om HR som jag beskrev i en tidigare blogg.

Kvalificerad kunskapsproduktion behöver inte storskalighet.

Tittar vi på många av de framtidsdiskussioner som finns idag så utgår de oftast från stora företag som man adderar till lite AI så har man hela bilden. Visst eftersom massproduktion av saker kommer att tas över av automatiserade AI-styrda system, robotar och 3D-skrivare kommer mer fokus att ligga på innovation och kvalificerad tjänsteproduktion. Verksamhet som är svåra att göra storskaligt

Trenden mot småskalighet

Att antalet storföretag minskar står ju helt klart och att antalet småföretag ökar vet vi också. Det möjliggörs till stor del av teknikens möjligheter och av miljöhänsyn, gig-ekonomin med mera

Hög tid att agera

Det är hög tid att diskutera, förbereda och agera för ett samhälle och företagande som domineras av småskalighet, rörlighet, nätverkskluster, gig-ekonomier och småföretagande.

För HR lär det bli väldigt omvälvande med fler ensamarbetande HR som är ute och inblandad i verksamheten. Det är inte inom de 0,1% av företagen som framtidsbilden finns.  Är vi på väg in i en ny Tankefälla och ett ”rörelse”-samhälle. För det är stor skillnad att vara i ett mindre företag än sittande i en multinationell koncern och en Tankefälla att applicera storbolagstänk på mindre organisationer.

Vi jobbar med frågan!

Vi är en nätverksgrupp med skilda kompetenser med erfarenhet både från stora och små företag som  kommer att producera ett antal artiklar och poddar som belyser problemet och pekar på möjligheter, So ”stay tuned, more will come”.

På bilden från vår första poddinspelning med Thomas Almesjö, Kjell Lindström Agnes Svedberg och undertecknad. Här kan du höra vår första podd i ämnet. podden

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.