Kontakta oss

En hyllning till alla ensamarbetande HR-personer

21 jul

 

En hyllning till alla ensamarbetande HR-personer

Satt och läste om där några framgångsrika HR-personer berättade om sin syn på HR idag och i morgon. En liten undran infann sig hos mig, är det så att för att vara framgångsrik inom HR så ska man arbeta i stora lite flashiga organisationer med förhållandevis mycket resurser?

Jag vill slå ett slag för alla som sitter ensamma på sin HR-funktion, ni är i mina ögon hjältar.

Ni måste vara lite tusenkonstnärer och behärska flera områden, har minimalt med resurser, kanske en bångstyrig ägare, trilskande fackliga ombudsmän och måste ständigt rycka ut och släcka bränder. Frågor om sjukskrivningar, föräldraledighet, arbetsmiljö, mobbing och sexuella trakasserier hamnar på ert bord, för att inte tals om jul och sommarfesten. Ni ska även hinna med att forma till en attraktiv arbetsgivare, kompetensförsörjning skriva arbetsmiljöhandbok, policys och personalhandbok.  Ni utbildar och coachar cheferna, deltar i möten och ni ska även vara uppdaterad på vad som händer på arbetsmarknaden när det gäller arbetsrätten, arbetsmiljön och även utvecklingen i stort, och ni är ensamma i er roll.

Ni får sällan uppskattning eller uppmärksamhet och kommer förmodligen aldrig att bli utnämnd till årets HR-chef från den positionen, eller få ett uppslag i branschtidningen om era bedrifter. Men ni kan er organisation, känner dom anställda och ledningen. Har korta beslutsvägar och möjlighet att själv forma verksamheten och ni ser vilken skillnad ni gör. Ni gör ett toppenjobb som förmodligen ingen framgångsrik HR-chef i en stor organisation skulle kunna axla och ta över. För er gäller det att arbeta både administrativt, operativt och strategiskt på egen hand. Ni gör skillnad och har stor betydelse för utvecklingen och tillväxten i landet. Ni gör ett toppenjobb utifrån de förutsättningar som ni har och ni behövs och det kommer att bli fler i framtiden som arbetar med HR i små organisationer.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.