Kontakta oss

Att våga göra ett bra jobb!

20 jan

Att våga göra ett bra jobb!

Har nu i några dagar följt diskussionerna om äldreomsorgen och vård i hemmet alternativt äldreboende. Norrköping var aktuellt där en kvinna som skrevs ut från sjukhuset men var i så dåligt skick att hon inte ens kunde trycka på larmknappen. Men enligt kommunens policy fick hon inte skrivas in på ett äldreboende där hon kunnat få hjälp och uppsikt utan var tvungen att komma tillbaka till sin bostad. Detta trots att läkare mfl protesterat, men vem vill eller vågar bryta mot en policy även om det i det här fallet vore det enda rimliga. Drar mig till minnes professor Mats Alvesson som uttryckte att man ofta i offentlig sektor är mer rädda att göra fel än göra ett bra jobb. Det här är väl ett utmärkt skräckexempel på att det tyvärr kan stämma.

Hur har det blivit såhär? Har professionalismen helt försvunnit där man vågar fatta beslut utefter sin kompetens och erfarenhet. Att man mer följer en rutin eller policy som i det enskilda fallet talar helt emot ens kompetens, förnuft och erfarenhet. Samt hur känns det, får man känslan av att ha gjort ett bra jobb när man går hem för dagen. Troligtvis inte.

Tänk att strävan efter styrning och kontroll har gått så långt i vissa fall att kompetens , förnuft , flexibilitetoch professionalism får backa. Resultatet riskerar att bli katastrofalt. Duktiga människor lämnar verksamheten, trivseln sjunker, vårdtagare får lida. Jag tror att det förutom underbemanningen inom vård och omsorg sä är det här en av de stora anledningarna att sjukskrivningarna i den här sektorn ökar lavinartat.

Viktigt att chefer, personalavdelningar, politiker vågar stå upp bakom beslut som fattats efter kompetens, erfarenhet och sunt förnuft ute i fältet, även om det inte har ett stöd i en stel policy eller riktlinje.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 

 

 

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus