Kontakta oss

Spännande experiment i Finland

25 jan

Spännande experiment i Finland

I Finland har man nyligen startat ett experiment som ska vara i två år där 2000 slumpvist utvalda arbetslösa får 560 Euro i månaden. (Se länk nedan) Pengarna ersätter den A-kassa som man annars kan ha haft. Tanken är att förenkla administrationen och inga motkrav ställs på bidragstagaren. Bidraget fortsätter även om de är sjuka eller får ett jobb. Avsikten är att stimulera att söka jobb, eller starta egen verksamhet där de är garanterade sin miniminivå under två år.

Tänk vad det här skulle innebära för arbetsförmedlingen som idag satsar stora resurser på att kontrollera att arbetslösa verkligen söker jobb, och A-kassorna som har en dryg administration för att betala ut ersättningar. Min tanke är att det kanske trots allt inte blir så dyrt och känns bra att det bygger på tillit och människans egna förmåga att lösa sin situation.

Keep it simple

Visserligen medger man att en del kommer att passiviseras och istället sitta hemma i soffan och dricka vodka, men att det goda överväger hoppas man.

Jag har alltid förespråkat ”Keep it Simple” och det här upplägget tycker jag är spännande. Gör ju också att den arbetssökande mer lugnt kan tacka nej till jobb som kanske inte alls passar eller är bra för någon part.

Vad säger ni? Spännande att följa det blir det i vilket fall som helst, när vågar våra politiker ta tag i den här frågan och bryta det gamla mönstret med Af. Samt inte minst lika viktigt hur agerar och reagerar af av den här händelsen.

http://www.svd.se/finlandskt-test-vacker-intresse-varlden-over

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!