Kontakta oss

En gloria på sned?

13 jul

Håller glorian på att hamna snett Spotify?

Läser att det hyllade företaget Spotify har problem med ”massavhopp” dålig trivsel, mobbning, sjukskrivningar med mera på deras HR-avdelningar. Att den dessutom ska vara toppstyrt gör väl bilden inte direkt bättre..

Har själv hört från journalister att det är svårt eller omöjligt att göra intervjuer med anställda. Även om det är positiva saker som sägs och skrivs så är det toppstyrt av deras kommunikationsavdelning . Ingen anställd tillåts uttala sig, vilket för mig är lite konstigt i en moderna verksamhet som man kan tycka bör ha ”högt i tak” och en tillåtande kultur.

I och för sig sägs det att missnöjet framkommit i en medarbetarundersökning och ni som följer min blogg eller läst böckerna (Bortom Tankefällan, Äkta Organisation), vet vad jag tycker om medarbetarundersökningar. Den behöver inte alls mäta utifrån den verklighet man befinner sig i, utan bygger ofta sina frågor från ett gammalt förlegat synsätt. (en tankefälla).

Sedan att ledningen lägger locket på som journalisten skriver gör ju inte saken bättre. Då startar ju spekulationerna om att det finns något där som man inte vill kommunicera. Jag får i alla fall funderingen om Spotify har blivit en rädd, toppstyrd organisation?

Nu har HR kommit i blickpunkten här och är det några som ska kunna reda ut situationen sä är det väl just dom? Eller är det som i det gamla uttrycket, skomakarens barn?

Jag tycker det skulle vara tråkigt att en sådan framgångssaga som Spotify är skulle tappa sin glöd och ramla in och bli ett gammalt toppstyrt hieraktiskt trögstyrt företag. Det vore tyvärr inte det första företag som förvandlas från nytänkande och innovativt till trögstyre koloss vid en börsintroduktion.

Artikeln jag hänvisar från finns HÄR

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!