Kontakta oss

Migrationsverket försvårar möjligheten att få jobb?

12 maj

Migrationsverket borde in i 2000-talet

En uppmärksammad utvisning av Syed Latif från Bangladesh som bott i Sverige i sex år, hade ett jobb på ett växlingskontor som kontorschef i Malmö. Han var etablerad engagerad, uppskattad och kunnig. Men det var ett fel, han hade inte sökt jobbet via arbetsförmedlingen, utan haft fräckheten att gå utanför ”ramarna” och sökt arbetet via Linkedin.

Utöver det uppenbara galna i att utvisa personer som jobbar och sköter sig så finns det två saker som jag också tänker på i fallet.

  1. Det var ett bra tag sedan vi behövde anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen. Många som jag, ser fördelen att gå via Linkedin där du oftast får mycket bra träffar på sökanden. Samt att du slipper sökande som enbart vill ha en avprickning av att de sökt jobb, och som överhuvudtaget inte är intresserade. Linkedin har över 100 miljoner europeiska medlemmar vilket är en imponerande bas att annonsera i.
  2. Professor Mats Alvesson i Lund lär ha uttryckt att man i staten tenderar att ”man är mer rädd att göra fel än göra ett bra jobb”. Bättre att följa föråldrade regler även om man som i det här fallet ser att resultatet blir orimligt och omänskligt. Då kan ingen klaga på den beslutfattande tjänstemannen. Det här tycker jag är ett synnerligen bra bevis på att det Mats Alvesson uttrycker stämmer väldigt väl. Är vi inte då ute på väldigt hal is om vi är så rädda att göra fel att vi medvetet bortser från att samhället förändras, ny teknik och nya möjligheter kommer in utan vi går på gamla rutiner som togs fram på 70-talet.

Nej migrationsverket borde in i framtiden och våga lite mer och se att det finns andra sätt numera att söka jobb än att gå via arbetsförmedlingens platsbank. Dessutom vet vi att kontakter och nätverk är de som har störst betydelse vid anställning. Om våra invandrare enbart ska gå via arbetsförmedlingen och inte få använda sig av de 40000 jobb som utannonseras på Linkedin. Då gör vi det så mycket svårare för dom att få jobb. Så egentligen så motverkar Migrationsverket möjligheterna för invandrare att få arbete, men gör det hellre än att förändra en förlegad regel.

Här kommer länken till Utvisas trots jobb

 

 

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!