Kontakta oss

Vinster och personalnedskärningar skapar företagskulturen.

4 okt

William Dudley, Fed-chef sa i sitt tal till bankirer i New York att ”om inte era banker förbättrar sin interna kultur kommer de att brytas upp”. ”Finansindustrin har förlorat allmänhetens förtroende”.

Ja så är det nog, det är nog många som mig som minns finanskrisen där vi vanliga konsumenter fick betala notan. Bostadsräntor som har en förmåga att höjas väldigt snabbt och sjunka långsamt, miljonbonusar till ledningen oavsett resultat, ”manipulerade” värdepapper/fonder. Helt klart att förtroendet för finansvärlden helt klart är naggat i kanten bland allmänheten.

Nu kan vi läsa att Swedbank gör en vinst de tre första kvartalen i år summerar på den inte helt obetydliga summan på 16,2 miljarder. ”Det tuffar på fint för bankerna” som det står i SvD. Det känns ju tryggt att bankerna går bra för motsatsen är ju förödande för oss vanliga låntagare. Det som får mig att höja lite på ögonbrynen är att samtidigt som Swedbank presenterar sin rekordvinst så basunerar man också ut att man ska minska sin personal ytterligare. Mellan 600-800 tjänster ska bort under två år, en i raden med kontinuerliga personalnedskärningar på banken. Dock ska tilläggas att man räknar med att klara det på naturlig avgång vilket är positivt.

Återgår vi till Fed-chefens uttalande om att man måste förbättra den interna kulturen så kan jag nog tycka att Swedbank går i den andra riktningen. Ständiga nedskärningar brukar inte bygga upp ett positiv kultur i ett företag.

Jag tänker på Sir Richard Bransons motto ”Nöjd personal ger nöjda kunder som i sin tur ger nöjda ägare”. Tror att det ligger mycket i det för att erhålla en långsiktig positiv utveckling. Nu är risken för Swedbank att det kanske går fortare än vad man tänkt sig att tappa de 600-800 medarbetarna och då inte de ”rätta” personerna. Är med andra ord tveksam till att väldigt höga vinster parat med personalnedskärningar är ett bra sätt att bygga den interna kulturen och allmänhetens förtroende. Jag försöker i görligaste mån välja bank som visserligen gör vinst och har bra räntor, men som även har en långsiktig bra personalpolitik.

Ha en riktigt bra dag därute i fronten.

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus