Kontakta oss

Vad menas med karriär?

3 apr

 

Vad menar vi med karriär?

Så här i slutet av en lång yrkeskarriär får man mer tid att reflektera. Under de här 40 åren har jag arbetat i många spännande företag, haft stora utmaningar, mött många intressantas människor. haft framgångar men naturligtvis även motgångar.

Det får mig att fundera på karriär, vad är det egentligen. En strävan att nå en så hög position som möjligt i en hierarki?  En bra karriär kännetecknas det av att klättra högt upp i en hierarki så snabbt som möjligt?

Är det verkligen vettigt, vi har nog alla mött personer som befordrats till sin inkompetensnivå, personer som mår dåligt över alla krav och förväntningar som den nya rollen skapat. Personer som känner att de inte räcker till, blir frustrerade men ändå känner att de inte kan backa i hierarkin.

Vi har även en hel del amerikanska managementinfluener, där vissa stora bolag förväntar sig att de som vill göra karriär och gå vidare uppåt i hierarkin arbetar mellan 600-1000 timmar övertid  eller mer per år. Hur nyttigt och vettigt är det?

”Herre på täppan”

I dagens komplexa organisationer och verklighet måste vi kanske tänka om?  Alla kan inte bli eller är lämpliga att bli CEO, CFO osv. Varför inte satsa på att bli trygg och stark i sin  professionsroll i första hand. Dagens organisationer består av många olika maktcentrum ett organisatorisk landskap där det gäller att hitta sin omgivning där du kan utvecklas, skapa professionell trygghet och påverkan. Det är inte ”Herre på täppan” som behöver definiera en karriär. Utan jag ser det mer som att bli trygg och säker i din roll i landskapet, sedan kan allt hända. Men ha inte för bråttom, var lyhörd, våga synas, spana och bygg nätverk.

När du sedan har funnit din roll, fått trygghet, säkerhet och organisatorisk kunskap så har du kommit långt i din karriär.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 40 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.  Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:

  • ”Bortom Tankefällan”
  • ”Äkta Organisation”
  • ”Rör om i HR-grytam
  • ”Den Nakna ledningsgruppen”
  • ”Ingen vill vara ett nyckeltal” (tillsammans med Åsa Lundqvist Coey, Marie Hallander Larsson, Kjell Lindström)

Böckerna kan beställas på Adlibris eller Bokus.