Kontakta oss

Starkare genom samarbete.

13 apr

Ensam är stark är väl en myt som ingen går på idag.

Dagens komplexa samhälle, organisationer och livspussel kräver mer kontakter, relationer, samverkan/samarbeten och nätverk än någonsin.

Filterbubblor

Tyvärr är det alldeles för lätt att liera sig med vänner som tycker likadant, har samma intressen samt visa upp en putsad fasad utåt. Fenomenen ”groupthink”och ”filterbubblor” firar triumfer som aldrig förr. Olika intressegrupperingar blir allt militantare och intoleranta mot dom som inte delar deras uppfattning och det gäller allt från miljöaktivister, djuraktivister till veganer och dietfantaster. Det är inte helt lätt att navigera i en allt mindre tillåtande värld och effekterna ser vi även på våra arbetsplatser, i lunchrummet eller vid fikarasten.

Vi har pratat mångfald i över 30-år, men utvecklingen känns mer som att det blir mer enfald och en intolerans mellan olika grupperingar och hur bra är det? Håller vi på att bygga upp ett klansamhälle?

Modeföljande organisation

HR som i mångt och mycket är en modeföljande organisation, som tyvärr allt för sällan ifrågasätter trender och metoder. De problemen som vi ser idag borde vi ha agerat och förebyggt för länge sedan istället för att lägga all energi på Lean och processer. Vad har vi för redskap idag som förbereder oss att möta framtiden, den ökande intoleransen, filterbubblor och klansamhälle? De metoder som lanseras de senaste decenniet som ”Employment Management” ”Talent Management” med mera (är det inte en inflation i Engelska titlar) löser de problemen som vi ser komma krypande?

Eller som i dokumentären ”The Swedish Theory of Love” av Erik Gadini som menar att  i Sverige är vi har glömt förmågan till ömsesidigt beroende. Att hjälpa och ställa upp för varandra, våra äldre osv.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.