Janne Josefsson effekten
17 nov
Josefsson effekten.
När jag var personaldirektör på FMV sa dåvarande GD ”gör inget som Janne Josefsson inte får se”. Ett bra råd som var lätt att följa som HR-person. Janne Josefsson en undersökande journalist har genom bland annat TV-programmet Uppdrag Granskning synat många tjänstemän och politiker i sömmarna på gott och ont.
Det är bra att man granskar makten och avslöjar missförhållanden och maktmissbruk. Ibland har jag i förbigående noterat att det ibland finns en vinkling i programmet. Att sanningen ibland inte är så enkelt svart och vitt som man försöker förmedla i programmet.
Vi har det senaste decenniet haft en fullständig explosion av kontroller, rutiner och policys. Det räcker oftast att man har en dokumentation att man har och följer rutiner, att man sedan försummat att lösa problemet är inte lika allvarligt. Eller som Professor Mats Alvesson skriver i en artikel i SvD (länk nedan). ”Drivkraften blir att undvika fel snarare än att åstadkomma bra resultat”
Sedan vilket inte gör saken bättre, gäller det att undvika att få ögonen på sig. Och vi har en situation idag av att en hel del personer styrs av att vilja göra som alla andra, man vill inte sticka ut och bli utsatt för kritik eller granskning. (Tänk om Janne Josefsson kommer).
Den här rädslan hör jag allt oftare när jag är ute och träffar representanter från olika organisationer, främst från offentlig sektor.
Vi lever idag i en snabbföränderlig värld med globaliseringar, tekniska landvinningar , flyktingkriser och terrorhot. I denna tid behöver vi flexibilitet, professionella beslut baserade på kunskap mer än gamla rutiner och det är förödande om rädslan att göra fel går före att göra ett bra jobb. Att kunna visa upp att det finns en rutin framför att visa att man löst situationen.
En svår fråga är hur vi ska hitta balansen mellan den nödvändiga granskningen av makten från media och samtidigt inte få de negativa effekter vi kan se idag.
Media har ett visst ansvar absolut, men även ledningen. Det är för lätt att gömma sig bakom regler när mediadrevet drar igång mot en enskild person, som oftast blir lämnad väldigt ensam.
Högsta ledningen , men även stödfunktionerna som HR-avdelningen har en viktig roll i att stötta den utsatta personen som vågat, att man lär sig av misstagen och har ett öppet klimat och tillåtande förhållningssätt. Men som sagt viktigt med balansen och med att det är professionella beslut och inte rena dumheter eller fördomar som föranlett avsteget.
Tyvärr, idag är det ofta väldigt lågt i tak i många organisationer och är man mer rädd för att göra fel än att åstadkomma ett bra resultat. Det är det ingen bra användning av våra skattemedel.
Bloggaren Magnus Dalsvall har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare.
Våra seminarier om Management och Framtid
Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation
Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus