Hur styr vi egentligen?
27 jan
Hur styr vi egentligen?
Träffade några kollegor i veckan där den ena var på väg för att införa målstyrning och den andra värderingsstyrning.
Upplever att det går lite mode i vilken styrform som man ska ha och att det relativt okritiskt införs nya system, men glömmer att ta bort den gamla. Vilket får mig att tänka på en rapport som skrevs av forskarna Johan Åkesson och Sven Siverbo Göteborgs Handelshögskola som var en väckarklocka för mig i alla fall. Se länk i slutet av bloggen.
Hur ofta har man inte sett att man tillämpat processtyrning men fortfarande mäter i linjen. En detaljstyrningen som härstammar ända från Taylorismens dagar med en centraliserad instruktionsstyrning lever fortfarande kvar till stora delar, även om man decentrailserat verksamheten och så vidare.
Hur ofta har inte målen formulerats centralt, för att mellancheferna ska genomföra dem. Mellanchefer som fortfarande har en hel mängd av regler, instruktioner och policys som ska följas. Med andra ord så har målstyrningen lagts ovanpå detaljstyrningen vilket kan ge olika styrsignaler och öka osäkerheten och förvirringen.
Värdegrund
Idag är det många som arbetar med värdegrund och värderingsstyrning där man vill stimulera eget ansvar för helheten. Problemet är att oftast har man kvar sin detaljstyrning och målstyrning och läggs ovanpå allt annat. Vad ska då styra beteendet? De detaljerade reglerna? de formulerade målen? Eller de gemensamma värderingarna – eller någon form av kombination av alla? Ingen vet
Visst detta är inte en medveten handling/strategi utan är nog helt oavsiktlig eller en oönskad effekt i ambitionen att skapa ett bättre beslutsunderlag. Så rådet är att när ni ska införa ett nytt styrsystem se till att de är kompatibla med befintliga styrsystem för att förhindra oönskade effekter och skapar en större förvirring. Samt slutligen ett råd ”Keep it Simple”
http://cio.idg.se/2.1782/1.236392/forskare-varnar-for-overdos-av-styrning
Om bloggaren
Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983. Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare.
Böcker
Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
”Bortom Tankefällan”,
”Äkta Organisation”
”Rör om i HR-grytan”
”Den Nakna Ledningsgruppen.”
Böckerna kan du beställa på ”Adlibris” eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på ”Webbshop Vulkan” till bästa pris.
Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!