Kontakta oss

Hr och den kokta grodan

10 okt

HR och den ”kokta grodan”

Sitter och läser i en gammal P&L och ser ett inlägg som egentligen går ut på att allt är bra som det är, här behövs inte ändras eller diskuteras något inom HR för jag (skribenten) är nöjd. Han skriver vidare att det inte behövs någon HR-utbildning för att göra ett bra HR-jobb. Tvärtom lovordade han mångfald och vem gör inte det. I förra veckan hörde jag att några kokerskor vid ett storkök som skulle läggas ner placerades på HR. ”De var ju vana att serva folk”  Kan säkert komma mycket spännande utifrån det, och det behövs verksamhetspersoner inne i HR också. Men för professionens skull tycker jag att det är bra med en HR-utbildning att luta sig emot. Eller är det kanske inte viktigt då yrkesföreningens valberedning, trots att utbildningen funnits i 30-år vid de  senaste valen av ordföranden inte lyckats skaka fram en lämplig ordförande med en HR-utbildning. Har det blivit någon förändring under det här året undrar jag, nej tyvärr den är lika aktuell fortfarande och därför kommer den med här på min nya hemsida också.

Vidare i tidningen så kan man läsa om en organisation som infört ett HR-center, ett ”shared service”(Ulrich modellen) dit chefer kan ringa om de har problem. Jättekul att det fungerar i den organisationen men idén har vi kört i snart 20-år i Sverige. Det betraktar jag inte som en nyhet, många organisationer som infört det går idag snarare bort från det.

Jag saknar trendspaningar på framtiden, analyser och diskussioner vad det innebär för HR. Istället så väljer man att vara tyst och konstatera att allt är bra som det är.

Tittar vi lite runt hörnet så ser vi rubriker som i HR Magazine ”Do we need HR?”, Harvard Business Review skrev i sitt sommarnummer ”It´s Time to Split HR. Där dom efter att intervjuat en mängd CEO som är besvikna på sina HR-managers då dom är för processinriktade generalister som inte klarar av att ge den hjälp som dom förväntat sig av HR.. I artikeln ”Do we need HR? uttalar sig Paul Sparrow att den sk. Ulrich modellen har tjänat oss i 20 år men matchar inte längre de utmaningar som vi står inför.

Vi har ju även Mats Alvesson och Susanne Lundholms bok. ”Personalchefers arbete och identitet : strategi och strul. Som pekar på många områden inom HR som borde tas upp till diskussion. Nej istället så blundar yrkesförening med flera och tycker att allt är bra som det är. Stoppar man huvudet i sanden så ser man inget och allt blir som vanligt.

Det är här den engelska fabeln ”The Boiled Frog” kommer in. För den känslan får jag när jag läser inlägg och vad som står i HR:s branschtidning. Fabeln handlar om att om du sätter en groda i kallt vatten och sätter på värmen långsamt så inser den inte faran för det är försent. Se ett Youtube klipp nedan.

Jag värnar om HR och ser väldigt att det finns fina förutsättningar för HR i framtiden. Tiden pekar för oss. Men då gäller det att vi inte gräver ner oss och blir kokta grodor, utan tittar över kanten vad som diskuteras och vad som händer i vår omvärld. HR måste vara med i matchen då får vi en bra framtid både för företagen och för alla härliga HR-personer därute. Samt att jag hoppas att 2016 blir året då HR märks ute i debatten.

Youtube: Filmen om den kokta grodan
OBS en stark film, men ingen groda skadas i försöket enligt filmarna.

http://www.hrmagazine.co.uk/hro/features/1148211/hr-function-developed

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus