Kontakta oss

Har HR tappat sin plattform?

1 apr

Funderar om HR de senaste decennierna i sitt ekonomi och systemsträvande har tappat några väsentliga delar. Nämligen plattformen att hantera mellanmänskliga relationer, sin humanism, att lita på sitt sunda förnuft. Att HR ska komplettera ekonomerna, ingenjörerna och systemfolkets tänkande med att föra in en HR approach.

Hur kan man annars förklara att när de gamla slagdängorna om. ”Människor är företagets viktigaste resurs”, konkurrenter kan kopiera din idé men inte människorna, eller  ”en organisation blir bättre om era medarbetare blir bättre, missioneras ut idag så uppstår det en hyllning likt ett väckelsemöte, som att det vore både nydanande och ett nytänkande.

Jag har inget emot de ”gamla” slagdängorna men är det inget som HR redan jobbar med? Har vi helt fastnat i ekonomismen och systemtänkandet att vi inte längre känner igen vår egen grund och plattform?

Nu finns det naturligtvis lysande undantag med HR-avdelningar som agerar tryggt utifrån sin ursprungliga plattform,, Men är lite förundrad när jag ser det stora genomslaget slagdängorna får idag, som om det vore något nytt. Kanske är det bra och kan bli ett nyvaknande för HR och då säger jag välkomna tillbaka till Human Relations. Nu kör vi och sätter HR på kartan.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.