Kontakta oss

Gör upp med världens dummaste idé

12 okt

Världens dummaste idé

Vid den här tiden när nobelpristagaren i ekonomi blir utsedd kan det vara hög tid att påminna om ”världens dummaste idé.

Flera tunga företagsledare som Jack Welch (GE), Xavier Huillard (Vinci Group), Marc Benioff (Salesforce) med flera anser att idén om att ha aktieägarvärde som främsta strategiska måle måste vara världens dummaste idé kan man läsa i dagens vd.  länk nedan.

De menar i artikeln att vi måste komma bort från det kvartalsekonomi och idéen om att göra allt för att maximera utdelningen till aktieägarna. ”Företagen måste fokusera på att tjäna alla intressenter – kunder, anställda, leverantörer, medborgare, staten, miljön och allt annat som påverkas av dess verksamhet.” Även den legendariska entreprenören Richard Branson uttrycker sitt missnöje med aktieägarstyrningen och kortsiktigheten genom att uttala att ”nöjd personal, ger nöjda kunder som ger nöjda aktieägare”.

Jag kan inte se annat än att detta är ett gyllene tillfälle för HR att flytta fram sina undandskymda positioner, och komma mer i rampljuset, istället för att huka under ekonomkomplexet. Här finns det fortfarande mycket att göra och det finns en stor kader av välutbildade hungriga HR-människor som borde ta för sig lite mer stärkta i ryggen av att även stora företagsledare börjar värdera mjuka värden mer, och se vinsten långsiktigt i det.

Tyvärr finns det starka eller i alla fall många krafter inom HR som helt har förträngt H:et (Human) i HR och enbart fokuserar på resources. Vilket gör att effektiviseringar, processer, lean att läsa bokslut och ta fram nyckeltal ses som HR:s främsta redskap.. Eller som man nyligen kunde läsa i Forbes,  ”We don’t need mechanical, quantitative HR in our companies. Any organization that hasn’t outsourced the spreadsheet half of HR is wasting its precious resources, money and time. The real job of HR is down on the ground and out on the street with the team members. Our job is to listen and advise. Our job is to talk and act to make our organization an amazing, vibrant, human place to work” Länk till den artikeln nedan..

Ett gyllen tillfälle för HR att profilera sig, göra motstånd mot siffertallibaner , processgeneraler och nyckeltalsgurun, för sanningen är inte så enkel, människan är inte en statisk formel som alltid kan förutses. Dags för HR att välja människan framför systemen för där kan vi göra skillnad. Samt inte minst att samarbeta med ekonomerna. de behöver oss och vi behöver dom.

Det är hög tid att kasta av sig Ulrich och Lean glasögorna och se vad som händer runt omkring i världen.  I annat fall är risken uppenbar att dom blir en ”boiled frog” i ankdammen.

Länkar: Följ mig gärna på fb sida. https://www.facebook.com/HRakuten

http://www.forbes.com/sites/lizryan/2014/09/20/do-we-still-need-human-resources/

http://www.dagensvd.se/hyllad-vd-totalsagar-varldens-dummaste-ide/

 

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus