Kontakta oss

HR organisationens bästa vän

8 maj

HR-VD:s bästa kompis

 

För några år sedan fastslogs att HR-chefen är VD:s bästa kompis. Jag såg påståendet flimra förbi nyligen igen och det fick mig att börja fundera. Är det verkligen alltid så bra? Vad innebär det att vara bästa kompis och hänga med VD:n? Ja oftast går det nog jättebra, i alla fall så länge som man behåller sin professionalism och integritet och agerar utifrån det och kan/vågar göra de invändningar mot sin ”kompis” som kan behövas. Jag brukar använda uttrycket att HR ska vara i ”lojal opposition” i ledningsgruppen och det gäller väl också här.

HR- organisationens bästa vän

En vanlig uppfattning är att HR är ”ledningens språkrör” och HR ser sig som de som ska utföra ledningens beslut. Det kan lätt leda till att medarbetarna inte litar på HR

Min tanke är att HR ska vara organisationens ”nervsystem”. För att kunna vara ett ”nervsystem” måste man vara ute i hela organisationen, kunna organisationen och verksamheten. Istället för att ha ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv där den senaste kvartalsrapporten regerar, kan HR mycket väl istället ha ett långsiktigt perspektiv på verksamheten och jobba för uthållighet och skapa tillit och förtroende bland medarbetarna.

Så varför inte se HR som organisationens bästa vän. Som skapar möjligheter för långsiktig tillväxt och förtroende hos både medarbetare, ledare och VD.

Med jag höll på att skriva bloggen kom en artikel i Personal & Ledarskap om Simon Sinek, ”Det är inte konstigt att människor inte litar på hr”. Läs den gärna (länk nedan) och han har liknande tankegångar. Bland annat säger han ” Om frågan om nedskärningar och varsel kommer upp borde hr vara de som strider mot det, även om de då riskerar sina egna jobb” ”-Det är det som ledarskap innebär, det kommer med en del uppoffringar”.

Artikel i P&L

Och som jag skrev i förra bloggen ”Svensk HR ligger i framkant” och för att fortsätta göra det måste vi utmana.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.