Kontakta oss

Blir jobben tråkigare?

19 jan

 

Går vi mot tråkigare arbeten?

Hur ser framtidens lönearbeten ut? Att många sk enkla arbeten kommer att utföras av robotar, AI eller genom att allmän teknikutvecklingen bidrar till att en del jobb försvinner är forskare, trendspanare överens om. Man är även överens om att det kommer nya jobb och här flödar fantasin fritt. Vad sägs om vertikalodlare, molnvakt, DNA-coach, gig-manager med mera som Trygghetsrådet förde fram. Spännande jobb men vi är inte där än.

Jag upplever idag en strävan att ”förenkla” jobben genom noggranna kartläggningar och processer där det eftersträvas att minimera avvikelser. Som stöd tas det fram checklistor och rutiner som slaviskt måste följas för att undvika avvikelser. Vi kan kontrollera och följa upp som aldrig förr och den personliga frihetsgraden på hur arbetet ska utföras har minskat rejält. Den egna professionalismen får ofta ge vika för rutiner och checklistor inom många professioner som till exempel revisorer och kan även kännas igen inom HR med flera.

Digital HR javisst, viktigt och nödvändigt, men hur långt ska den gå? Kan den ersätta det personliga mötet, ska all min data och prestationer ligga öppet för analys och kontroll av någon överordnad eller genom AI?

Samtidigt framhålls hur angeläget det är att ha motiverade engagerade medarbetare och läggs miljoner på ”Employer Branding” och olika management konsulter för att skapa en motiverande och stimulerande kultur.

Två olika processer som tyvärr ofta motverkar varandra. För med strikt reglerade processer rutiner och checklistor och med minimal frihetsgrad att utföra arbetet blir inte arbetet så kul.

Hur ska vi kombinera det bästa av dessa två världar utan att tappa människan i processen?

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef. Leder nätverket ”Framtid, rörelse och nätverk”

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.