Kontakta oss

Alla dessa goda råd!

30 jan

Varför fungerar inte de goda råden?

Vi översvämmas av goda råd, gärna fem eller sju stycken om hur vi blir bättre ledare, får en effektivare organisation, mer motiverade medarbetare, friskare organisation med mera. Om vi nu vet så väl vad som ska göras, varför ser det då ut som det gör i många organisationer och i samhället?

Är det journalisternas strävan att presentera en ”enkel” lösning på den komplexa verklighet vi lever i, eller är det vi som vill hitta enkla svar på svåra komplexa problem?

Ett av problemen jag ser är att många av de goda råden/tipsen kommer från andra sidan atlanten, med en helt annan hierarkisk syn än den samverkanssyn som mer råder här. Eller är det så att vi vill efterlikna den amerikanska hierarkiska ledarmodellen där (hårdraget) man mer pekar med hela handen och gör blint vad chefen säger, i annat fall riskerar man att få gå.

Alla organisationer är olika med olika förutsättningar och mognad och det går inte att generalisera en modell, synpunkter eller råd som en lösning på ett visst problem. Hade det varit så hade vi alla levt i en drömtillvaro idag.

Nej acceptera att vi lever i en alltmer komplex verklighet och ”gräv där du står”.  Utgå från den verklighet och kultur som råder på din arbetsplats och utveckla det därifrån. Men surfa runt och få inspiration och översätt tillämpliga delar till vad som passar och fungerar i din organisation. För tyvärr det finns ingen lösning som passar alla. Är ungefär som att gå på en inspirationsföreläsning, kul för stunden men tillbaka i verkligheten på jobbet bleknar det fort bort i 9 fall av 10.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef. Leder nätverket ”Framtid, rörelse och nätverk”

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.