Kontakta oss

Skulle en ny Einstein få anställning i Sverige?

16 dec

 

 

images

Skulle en ny Einstein få anställning i Sverige?

Läste i Affärsvärlden en artikel av Erik Hörstadius (se länk till artikeln nedan), där rubriken var just ”Måtte nästa Einstein födas utanför Sverige”. Hörstadius tar i debattartikeln upp att vi inte vårdar eller tar hand om vår elit. Att ordet elit fått en negativ konnotation Ord som elitistisk, elittänkande och elitskolor uttalas med en fnysning.

En Einstein i dagens skola skulle förmodligen inte få så stora möjligheter att utveckla sin genialitet. Han trivdes förövrigt heller inte i skolan, men hur betraktar vi idag de som misslyckas i skolan, Vilken chans får dom?

Jag kan se ett annat problem och det är att i dagens samhälle så skulle nog Einstein ha svårt att få ett jobb. Vem vill ha någon som tänker så radikalt utanför boxen, kommer med nya oprövade påståenden och inte så lätt formar in sig i den befintliga och rådande kontexten. Nej han skulle förmodligen inte ens komma på intervju och fick han ett jobb skulle han snart sorteras ut som omöjlig.

För hur mycket vi än pratar om att skapa heterogena organisationer så verkar vi i verkligheten eftersträva homogena. Avvikande personer tar tid och upplevs som jobbiga, bättre att köra på som vi ”alltid” har gjort och har det lugnt (och tyst) i arbetsgruppen. (Blir inte mycket innovationer och nytänkande där).

En Einstein i samhället skulle med våra regler, kontroll och följa normen ”the lagom way” malas ner till en obetydlig liten figur som ingen lyssnar på och hans genialiska tänkande skulle förtvina Därför skriver jag också under Erik Hörstadius rubrik. ”Måtte nästa Einstein födas utanför Sverige” Tyvärr.

Artikeln i . Affärsvärden

Om bloggaren:

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. Följ mig gärna på  facebook

 

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus