Kontakta oss

#7. Balansgången mellan strategiskt och operativt HR.

2 mar

 

Den höga sjukfrånvaron hos chefer ett HR problem?

Under något decennium så har HR strävat att bli mer strategiska. Operativa uppgifter har ofta skjutits över till cheferna och från att tidigare ha varit en stödfunktion som avlastat har HR blivit mer kravställare och som det så vackert heter ”jobbat genom cheferna” genom att coacha dom. Hur ofta har man inte fått höra ”det där är ett chefsansvar” och HR ska inte göra chefens jobb.

Nu läser jag att Previa har gjort en undersökning som visar att mellan 2014-1018 ökade chefernas totala sjukfrånvaro med 50%. Samt att chefernas frånvaro pga psykisk ohälsa ökade med hela 500% och då främst bland kvinnliga chefer.

En stilla fundering som infann sig hos mig är om den HR-strategin varit så lyckad.

Har tillsammans med Kjell Lindström i boken ”Bortom Tankefällan” tagit upp ämnet att HR bidragit till att göra chefsrollen till en ”slasktratt”. Kan det möjligtvis vara så att ett av bidragen till att chefernas sjukfrånvaro och psykiska ohälsa ökat så lavinartat är ett HR som i många fall blundat för det operativa och försökt enbart vara strategiska och låtsasekonomer? Ett HR som glömt bort att H:et står för Human.

Jag vill därför slå ett slag för de HR-personer som ser människan och situationen som företaget och individen befinner sig i och utgår därefter och inte efter gamla amerikanska managementideal. Tyvärr får de inte alltid det genomslag som de så väl är värda.

Fram för ”Human Relations” i HR.

Länk till undersökningen på Previa. https://www.previa.se/press/nyheter/kraftig-okning-av-chefers-ohalsa/

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef. Leder nätverket ”Framtid, rörelse och nätverk”

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.