Kontakta oss

Ingen större skillnad på arbetsplatserna efter #Metoo?

19 mar

Ingen större skillnad på arbetsplatserna efter #Metoo

Att all den uppmärksamhet som #Metoo skapade inte har gjort någon större skillnad ute i företagen är beklämmande. I alla fall om man ska tro på Juseks undersökning som visar att 7 av 10 kvinnor inte sett några konkreta förändringar på sina arbetsplatser enligt en artikel i Lag&Avtal (länk nedan).

Resultaten ligger i linje med Diskrimineringsombudsmannens undersökningar som visar att många arbetsgivare brister i sina riktlinjer och rutiner för att hantera sexuella trakasserier.

Sexuella trakasserier är en arbetsmiljöfråga och arbetsgivarens ansvar är väldigt tydligt. Man anser att arbetsgivarna saknar tillräckligt med kunskap i ämnet och har tillsatt en utredning som ska verka mot skärpta sanktioner mot arbetsgivare som inte arbetar förebyggande mot diskriminering och trakasserier.

Sanktioner i all ära, men börjar inte arbetsmiljölagstiftningen bli så omfattande att det kan vara svårt för speciellt småföretagaren att helt sätta sig in i problematiken, omfattningen samt konsekvenserna. I alla fall lär arbetsmiljökonsulter ha en gyllene framtid för här behövs hjälp.

Men tydligt är att det är dags för HR att kavla upp ärmarna och börja jobba mer med frågan för problem är det. Sjuktalen ökar, stressen ökar, den psykiska ohälsan ökar och då räcker det inte med en policy med ord, då behövs det handling.

Mitt motto är ”Keep it simple” för att få genomslag och effekt. Jag tror att det mycket väl kan gälla inom det här området också.

Lycka till.

Artikeln i  Lag&Avtal

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.