Kontakta oss

Vart tog det ”sunda förnuftet” vägen?

26 feb

Enkelt men fel

Var tog sunt förnuft vägen? Att reflektera? Att lyssna? Att kritiskt granska? Att våga på egen hand? Att vara självständig?

Vi blir idag översköljda av böcker och metoder hur vi ska göra, nya metoder införs och dom gamla är fortfarande kvar. Läste nyligen i en chefstidning att det nya är tillitsstyrning men la man till, vi måste ha kvar kontroll och detaljstyrning. Ja det blir ju mycket kvar för tilliten då kan man tycka. Men här kastar man sig över ett ”nytt” begrepp och metod som en lösning på alla problem. Resultatet lär tyvärr bli att det blir ännu mer frustration.

Något annat väldigt tydligt idag är att utse olika syndabockar eller ”alternativa” sanningar då får man stort genomslag. Att skylla allt på gubbvälde, vita män i övre medelåldern, Trump, islamister eller andra flyktingar/invandrare får ett stort genomslag och har ett högt läsvärde. Domedagsprofetierna löser av varandra och prästerna vädrar morgonluft och spelar på våra rädslor och pratar om miljöhotet som jordens undergång med ena tungan och att vi ska vara tacksamma med den andra.

Problem att hänga med?

Det är ju inte att undra på att folk mår dåligt. Utöver att ständigt försöka hänga med i alla modevågor av dieter, ”framgångsstrategier”, trender, alarm, med mera, fyller vi vår vardag/fritid med så mycket aktiviteter att vi inte hinner med att reflektera. Därför dyker det upp förslag som att lagstifta om att träna på arbetstid för det hinns inte med i vardagen. Finns väl inte många som missat politikern som tyckte att friskvårdstimmen skulle kunna användas till att ha sex. (För vi inte hinner med sex på fritiden)? Den nya arbetsmiljölagstiftningen ställer hårdare krav på arbetsgivaren så att i princip så ska du kunna återhämta dig på arbetstid om du har en aktiv fritid.

Vad har detta med HR att göra kanske någon vän av ordning tänker?

Jag upplever att även HR i många gånger faller in i det här tänkandet. Letar enkla lösningar i olika metoder med engelska namn som New Public Management, Agilt, Lean, digital HR med mera som den nya frälsaren. Håller med Professor Mats Alvesson som i Veckans affärer uttalade att det är bättre att vara verksamhetsfokuserad än att visionera och proklamera att om fem år ska vi vara landets mest attraktiva arbetsplats.  Ibland får jag känslan av att vi inte vågar stå för sunt förnuft eller för den humanistiska grund som professionen vilar på. HR söker ofta sina lösningar i system och inte med person. Kavla upp ärmarna och ut och lyssna på verksamheten istället. Då blir det resultat.

Digital HR

Får frågan lite då och då nu om ”vilka digitala HR verktyg använder du”? Ja svaret för mig är att lyssna, se, vara nyfiken, reflektera, lära, kritiskt granska och kommunicera. Är övertygad att du kommer långt på att satsa mer tid på dom egenskaperna än att leta efter system som ska lösa allt. För det finns inte.

Lyssna

Utgå från din egen verklighet där du och din verksamhet befinner sig, lyssna av medarbetarna och organisationen, det är en komplex verklighet vi har idag, dra slutsatser och agera efter det. För tyvärr ett av de stora problemen idag är att vi inte lyssnar av organisationen, utan försöker implementera ett synsätt/metod gärna från USA vilket ofta distanserar ledningen från verksamheten. Se bara på Post Nord och Polisen.

Lycka till därute. Ni har en viktig uppgift och arbete att förvalta.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!