Kontakta oss

Nu börjar det röra på sig

24 maj

Äntligen börjar det röra på sig.

I flera år har vi pratat om den ”havererade chefsrollen”. Nu äntligen börjar det röra på sig åt rätt håll. I alla fall om man läser artikeln i tidningen Chef.

De senaste decenniets stora ”Likemagnet” har varit att klaga på chefer, exemplifiera dåliga chefer, hänga ut dåliga chefer, eller varför inte klumpa ihop alla vita män i övre medelåldern som är chefer och beskriva hur dåliga de är och allt elände är deras fel. Ut med dinosarierna. Ett slagord som ger många likes i sociala medier. Slagord är ungefär lika verkningsfulla som att bota ett benbrott med en värktablett.

Mindfulness och maraton

Recepten har varit många, ledarutbildningarna talar om hur varje chef måste se sina medarbetare, coacha dem och älska dem. Man ska vara tydlig och närvarande och så vidare. Mindfullness var inne en lång period för att få bättre chefer, eller varför inte att man som chef ska sporta och helst springa något maraton per år för att vara en förebild för sina medarbetare.

Maraton, mindullness, coachning i all ära men finns inte grundfundamentet för att kunna vara en bra chef spelar det föga eller ingen roll. Faktum är att många i den platta hierarkins heliga gral har alldeles för stor personalstyrka. I den här artikeln pratar man om 60 st och fler. Vi har träffat på chefer som har 140 direkrapporterande på tre skift. Eller chefer som har 80 direkrapporterande spridda över halva Sverige. Med alla andra krav som kommer med chefsrollen om kontroll, uppföljningar, samtal och möten på möten. En chef kan sitta 50% av sin arbetstid på möten. Då fungerar inte mindfullness, maraton eller råd att man ska vara synlig. Samt inte blir det bättre av att skriva artikel efter artikel om dåliga chefer eller ge ut recept om hur en bra chef ska vara. Skapar snarare ångest och känslan av otillräcklighet.

Nu har flera inom främst äldreomsorgen, men även inom sjukvården där problemet är som störst med stora grupper anställda per chef, men även skolan börjat att se och förstå problemet.

Max 30 anställda per chef

Det anställs fler chefer, grupperna blir mindre. Vissa har som mål nu att det ska vara max 30 underställda per chef. Ett bra steg i rätt riktning tycker jag. Då är väl bara problemet kvar att få chefer till alla nya befattningar, när vi nu i flera år skrämt bort bra chefsämnen. I en snar framtid hoppas jag att vi får chefer som vågar ställa krav för att ställa upp som chef. Att de tar efter popidolernas rider och gör en egen rider med krav på vad de behöver för resurser för att kunna göra ett bra chefsjobb.

Artikeln i Chef. Fler chefer

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!