Kontakta oss

Nordbor kortaste arbetsveckan i EU. Och?

10 Nov

Läser i Metro (se länk nedan) att Nordbor har den kortaste arbetsveckan, för en del kanske förvånande men rätt troligt. Sverige låg på fjärde plats, där Finland kom etta med den kortaste arbetsiden 38,5 tim. Allra längst jobbar Grekerna med 43 timmar i veckan och EU genomsnittet är 40,5 timmar i veckan. Drygt en timme i veckan mer än i Sverige.

 

Tycker att det är oftast rätt meningslöst att mäta arbetstid, bättre att mäta vad som utförs och att man håller tidsscheman. Men tyvärr hör jag rätt ofta arbetsplatser som inför stämpelklocka, många gånger med krav från medarbetare eller av chefer som vill ha kontroll att folk är där sina 40 timmar, kommer i ”tid” och inte går för tidigt. Vore det inte bättre att se vad som produceras och att leverans/deadlines hålls än att klocka folk när dom kommer och går på arbetet. Vi är inte alla lika och är högpresterande vid olika tidpunkter så där det inte är absolut en nödvändighet borde vi avskaffa 8-5 tiden som en absolut norm och närvaro på en arbetsplats är inte synonym med arbete/produktion alltid.

I Sverige har vi de senaste 20-åren fördubblat vår produktivitet per medarbetare och ligger i topp på den listan. Och det gör vi trots att vi arbetar mindre timmar i veckan än EU-genomsnittet. Det tycker jag är viktigare.

Metroartikeln

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus