Kontakta oss

Moderniserad arbetsrätt, en fråga för HR?

25 jan

Modernisering av arbetsrätten, något som intresserar HR?

Ny regering och nya förutsättningar för HR i och med punkt 20 i januariöverenskommelsen.

Nu ska arbetsrätten moderniseras och här kan jag se möjligheter för HR som mer eller mindre dagligen arbetar operativt med dom här frågorna att få ge sina synpunkter på vad en modern arbetsrätt skulle kunna innebära. En arbetsrätt som inte enbart är inriktad/anpassad till stora företag utan även anpassad till små och medelstora företag, med eller utan kollektivavtal.

Punkt 20i januariavtalet lyder: ”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls” samt att ”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.”

Ser själv inga större problem med LAS, i alla fall för företag som har kollektivavtal. Ok, visst kan det bli diskussioner om driftområden, riskanalys och tillräcklig kompetens med mera. Mycket papper är det som ska in med framställan, men kanske nödvändigt har inte landat där än. Men visst finns det en del att titta på för att modernisera arbetsrätten. Vad har vår yrkesförening för tankar om en moderniserad arbetsrätt, eller ska vi lämna över frågan till andra och sedan tyst rätta in oss i leden? Eller det kanske inte är intressant för fack och politiker att höra vad praktiker har att säga om frågan?

Här är en artikel från SvD Näringsliv som väckte min fråga om inte HR borde vara en del i debatten. HR som oftast sitter och brottas med problemen.

Artikel SvD Näringsliv

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!