Kontakta oss

Mindfullness som passiviserar!

4 jan

Mindfullness som passiviserande

”Mindfullness som att lägga plåster på ett köttsår.”

Läste en intressant artikel i Svd där Carl Cederström som är kritisk till användandet om Mindfullness i arbetslivet. Han menar att lockelsen i mindfullnesstänkandet är att det framstår som ett universalmedel mot den existentiella otryggheten som kan finnas. Om du är utmattad av för mycket jobb eller bekymrad över en omorganisation så ta bara ett djupt andetag och fokusera. Men grundläggandet problemet kvarstår menar Carl Cederström.

Mindfullness har idag blivit en stor industri, men visst ligger det mycket i vad artikelförfattare skriver (länk nedan).

Det håller inte att i längden att passivt finna sig i sakernas tillstånd utan ta tag i svårigheterna istället så att man får en långsiktig lösning. Vi måste se sanningen i vitögat och göra något åt situationen och då räcker det inte att bara ta ett djupt andetag. Känns lite som att ”vända andra kinden till”. Hur många smällar ska man finna sig i egentligen.

Sedan tror jag personligen att Mindfullness kan vara riktigt bra metod för många personer. Men att vi karske ska hålla ett öga på när man använder metoden i arbetslivet och som de flesta metoder kan de ju användas på ett felaktigt sätt.

Länk till artikeln: http://www.svd.se/forskare-kritisk-till-mindfulness-pa-jobbet/om/mindfulness-z7c7

 

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!