Kontakta oss

Håller delar av offentlig sektor på att haverera?

20 Nov

Det är inte utan att man blir lite fundersam hur det står till hos en del av våra stora offentliga aktörer, Nu är främst Nya Karolinska Sjukhuset (NKI) och Polisen som står i fokus, men även posten ser vi brottas med stora problem. Men jag tror problemet är större än hos dessa aktörer och risken finns för spridning.

Om man tolkar det man  läser av uttalanden från ledningen i NKI  finns det en tro att den nya organisationen kommer att fungera då den bygger på amerikanska managementteorier framförda av välmeriterade och jättedyra konsulter. Utgångspunkten verkar helt klart att de anställde förstår inte sitt eget bästa, utan man vill på sant amerikanskt maner peka med hela handen och säga ”så här ska det vara.”. Att utgångspunkten i metoden är att man verkar i en gpd hierarki där de som sitter högst upp och deras rådgivare vet bäst och det är bara att följa ledningens powerpointpresentationer så blir allt bra. Det har vi sedan tidigare konstaterat och som ni kan läsa i våra böcker bland annat i ”Den nakna ledningsgruppen” att så är inte fallet i verkligheten. Dagen organisationer är bra mycket mer mångfacetterad och komplexa.

Ett vanligt fenomen i dessa stora organisationer är att alla chefstjänster sägs upp och man får söka om sina tjänster. Cheferna får under en tid sväva i ovisshet och ett genomgående mantra går igenom organisationen. ”Passar det inte kan du sluta, det finns andra som vill ha din tjänst”. Ett effektivt sätt att tysta kritiker och i god ordning genomföra förändringen. Sedan införs kontroller checklistor att allt går som man tänkt sig. Rädslan att göra fel och gå utanför processen, checklistan blir större än möjligheten att göra ett bra jobb. Vad det innebär för kvalitén och trivseln är inte så svårt att förstå om man tittar utanför de processramar, checklistor som vill standardisera allt mänskligt arbete där misstag straffas hårt.

Utgångspunkten i dessa organisationer är managerialism där man mer lyssnar på externa aktörer än på den klokhet och erfarenhet som finns i organisationen. Något som kan vara helt förödande och som jag tyvärr tycker mig kunna se i den debatt som finns idag.

Frågan jag ställer mig är hur HR agerar i dessa organisationer, vilken människosyn råder? Har man den krassa människosynen där processer, system, standardiseringar och kontroll , med syfte att minska frirummet för den enskilda individen. Där managementtänkadet vill utrota avvikelser? Eller är deras utgångspunkt att människorna är unika, kraftfulla och innovativa? I dagens aktuella fall verkar det finnas en rätt krass människosyn och konsekvenserna är inte så svåra att gissa sig till. Rör om i HR-grytan

Med utgångspunkt i fallen NKI och Polisen ställer jag frågan om delar av vår offentlig sektor och människosynen som börjar råda helt enkelt håller på att haverera.

Kan hålla med professor Mats Alvesson som i en artikel i Dagens samhälle skriver att det råder en ”Funktionell dumhet” i offentlig sektor, samt artikel om NKS av Åsa Moberg Se artiklar nedan.

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/funktionell-dumhet-i-offentlig-verksamhet-maste-bekaempas-28349

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/foerestaell-er-debatten-om-nks-var-privataegt-29340

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!