Kontakta oss

Våga vägra ledningsgruppen!

16 jun

Våga vägra ledningsgruppen

Tycker man ska fråga sig ibland varför sitter jag eller strävar efter att sitta i ledningsgruppen. Till exempel:

 • Hur bra fungerar ledningsgruppen egentligen?
 • Vilket inflytande har jag, hur mycket lyssnar man på mig?
 • Sitter jag där för att främst få information om vad som händer?
 • Är min plats i ledningsgruppen mer av symbolhandling?
 • Är anledningen att få mer makt och status?
 • Vilken prioritet har mina frågor?
 • Får jag det utrymme som jag behöver?
 • Ger det mig energi eller suger den energi?
 • Avrapporterar jag enbart/oftast, eller har jag en roll i helheten?
 • Företräder jag företaget eller min enhet?
 • Tittar man framåt och strategiskt eller grottar lg. mest i vad som hänt?
 • Har vi roliga och stimulerande möten?

Bara att inse, alla ledningsgrupper fungerar inte optimalt och är inte den drivande kraften att föra företaget/organisationen framåt Strategifrågorna får allt mindre utrymme och avrapportering om vad som hänt dominerar mötestiden. Kvartals och månadsrapporteringarna tar mer utrymme på bekostnad av långsiktigt tänkande. Ofta är ledningsgruppen en plats där härskartekniken används flitigt.

Om man funderar lite på frågorna och kommer fram till att ledningsgruppen mer tar energi än ger energi kanske man ska ta steget och gå ur ledningsgruppen. Drastiskt javisst men den tid du då frigör kan du göra en massa annan nytta med. Bygga relationer ute i verksamheten, nätverka, ta tillvara på ”småpratets” betydelse, förankra och lobba.

Att gå ur en ledningsgrupp kan förefalla dramatiskt och en prestigeförlust, men jobbar du rätt kan de se till att det blir en vinst. Blir en symbolhandling som väcker respekt och inte alltför sällan så sker det omvända som förändrar verksamheten/synsättet till det bättre. Samt inte minst, du kan se dig själv i spegeln.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!