Kontakta oss

HR, People eller varför inte Sapiens?

25 okt

 

Hr-akutens Inspirationskontor

Magnus Dalsval utanför HR-akutens inspirationskontor

Namnfrågan HR, People eller varför inte Sapiens?

Har varit och är tydligen en het fråga igen, det är vad vår profession ska kalla sig.

Jag känner mig trött på frågan. Det viktiga är väl inte titeln, det viktiga är vad vi gör och åstadkommer ute i organisationerna.

Det har skett många framsteg det senaste decennierna och idag på nyheterna såg jag både Skanskas HR-direktör och Göteborgs stads HR-direktör uttala sig om angelägenheter i deras organisationer. Så skönt att se HR som inte gömmer sig bakom någon kommunikatör som inte kan frågan.

Även om HR har nått ett större genomslag de senaste decennierna kan vi inte vila på lagrarna utan vi har en massa utmaningar kvar, så varför slösa energi och tid på vad vi ska heta. En sak är säker och det är att branschen inte får en bättre status och genomslag för ett namn. Det får vi genom vad vi gör.

Det finns några brinnande frågor kvar och rapporter strömmar in som att antalet medarbetare som tycker arbetet känns meningslöst ökar, samt att de som är oengagerade i jobbet likaså. Vi har sjuktal och psykisk ohälsa som verkar skena iväg, likaså mobbing, kompetensbrist med mera.

Borde vi inte lägga våra funderingar och fokuseringar på dom utmaningarna istället för att lägga pannan i djupa veck för en mer eller mindre betydelselös namnfråga.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.