Kontakta oss

HR och affären

12 feb

Sedan 80-talet har det hetat att HR måste kunna verksamheten, kunna affären, samt vara bra på ekonomi. Ibland får jag känslan att det gått så långt att man i sin strävan att kunna verksamheten har glömt bort varför man är där och blivit en skuggfigur utan egen identitet. Sedan har jag svårt att förstå det ständiga tjatet att ”HR måste kunna ekonomi för att prata med ekonomer”. Betyder det å andra sidan att ekonomer inte behöver förstå vad HR pratar om? Är det inte bättre att vi blir professionella inom våra respektive områden och samarbetar?

Vad betyder egentligen att kunna affären/verksamheten? Har träffat på personer som i sin strävan lär sig i detalj tillverkningen (i det här fallet svarvstål) att han kunde de olika pulverblandningarna för olika svarvstål. Att kunna affären ser jag mer som att du vet ”varför köper/använder kunderna företagets produkt”.

Synas ute i verksamheten

Fler saker som är viktiga är att HR syns ute i verksamheten, ser hur och har förståelse för under vilka förutsättningar som man arbetar under. Därigenom blir HR mer kända i organisationen och får ett bättre genomslag i företaget/organisationen.

 Det är viktigare att få auktoritet i HR-frågor än att kunna själva verksamheten!

HR är inte verksamheten och kommer aldrig att bli det och HR-personer är inte heller ekonomer utan har en annan profession.

Det handlar om följande:

  • Att vara intresserad av verksamheten – och visa det. Stor skillnad mellan att vara intresserad och att kunna verksamheten.
  • Att HR respekterar chefer och medarbetare och visar det. Inte alltför sällan upplever vi ett förakt för chefen (som inte klarar allt som HR vill)
  • Att HR synliggör/talar om vad de gör och bidrar med. För det görs många bra saker.
  • Att vara synlig ute i verksamheten.

Ersätt Resource med Relation

HR:s viktigaste uppgift är att bygga upp bra relationer i verksamheten och tillhandahålla enkla begripliga system. Human Resource begreppet bör begravas och ersättas med det mer aktuella och gångbara Human Relations.

Harvard Business Review skrev nyligen att ”Relationer och nätverk är viktigare än strategier”. Här har bland allt annat HR sin chans att visa framfötterna.

HR gör skillnad där man valt att våga stå på ”egna ben” och framtiden ser ljus ut.

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!