Kontakta oss

HR-arbete inte bara en dans på rosor.

14 Nov

Dags för HR att ta tag i de jobbiga frågorna.

HR-arbetet är inte bara en dans på rosor. Ibland måste man ta tag i obehagliga och obekväma frågor, även om det innebär att man själv blir obekväm.

Missförhållanden som nu kommer i dagen genom bland annat #tystnadtagning, mutskandaler på Trafikverket och inte för så länge sedan Fastighetsverket, Riksrevisionen, vi har skandalerna i Kommunal med mera. Ja listan kan göras lång och det lär inte sluta här.

I många av de fall som kommer upp i #tystnadtagning är kränkningar som står i strid rent arbetsrättsligt och att HR i dessa fall blundat är förvånande och olyckligt för alla inblandade.

Har allt fokus de senaste åren att jobba ”strategiskt” gjort att de här frågorna har ramlat bort? Har man blivit för bekväm i sin stabsroll och blundar för oegentligheter på arbetsplatsen? Eller är det så att man tycker att det är en chefsfråga och inte lägger sig i, för chefen vill man inte ”ta i örat”. Ja frågorna är många men faktum kvarstår, det står inte bra till på många arbetsplatser. Att jobba med etik och värderingsfrågor är nog så strategiskt och borde ligga HR varmt i hjärtat. För vad hjälper det att ha arbetat med Employer Branding när skandalerna kommer fram och organisationen blir kända som korrupta där kränkningar tillhör vardagen.

Så min uppmaning till de HR-avdelningar som ännu inte gör det, jobba med etik och värderingsfrågor i ett helhetsperspektiv. Räcker inte att enbart fokusera på mångfald eller mobbning (nog så viktigt), titta på helheten, tyvärr saknar diskussion om etik i HR-arbetet, kanske något den nya Sveriges HR-förening att titta på.

Som tidigare nämnts, HR-arbete är inte enbart en dans på rosor om nu någon trodde det.

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!