Kontakta oss

Högsta ledningen inte alltid så strategiska!

25 feb

Executive Committee inte ett dugg bättre!

En professor David Willson hävdar att HR spenderar 85% av tiden med operativt arbete och att resterande 15% på stategiskt arbete. Det kvalificerar inte menar David att HR ska ingå i ”executive committee”.

Förmodligen en professor som inte har varit ute i vardagen så mycket. Tittar vi på dagens ledningsgrupper använd de en avsevärd tid till historiska fakta som uppföljningar, rapporter och ekonomiska genomgångar och resultat. Det kan vara så mycket som 70-75% av tiden som används till historik, sedan ca 15% på operativa dagliga frågor. Resten mellan 10-15% på strategiska frågor. Med andra ord inte ett dugg bättre än vad tydligen HR presterar enligt Willson.

Vidare menar tydligen David Willson fördomsfullt att ”HR have lower grades in high school than business students”. Det tror jag inte gäller i Sverige, har ett minne av att i alla fall Uppsala var det bland de högsta intagningspoängen att komma in på P-programmet. Lika högt som på veterinärutbildningen.

Är det inte hög tid att yrkesföreningen står upp bakom utbildningen och håller HR- fanan högt. Jag förväntar mig att HR-föreningen går i svaromål mot David Willsons påstående och försvarar HR professionen. Men jag har tyvärr inga stora förhoppningar. Att göra uttalanden och stötta professionen verkar inte vara yrkesföreningens starka sida, tyvärr. Det är bra som det är och vi behöver inte synas utåt (mer än sina events) verkar mer vara deras paroll.

Vad jag vill med denna blogg är att alla HR ska sträcka på sig. Ni är visst kvalificerade att sitta i executive committee. Men inte genom att ta fram fler nyckeltal och läsa bokslut, som en del hävdar, utan av att hävda er profession och göra skillnad. Tänk bara vad ni hade kunnat göra för SCA, Kommunal. Arla osv om man istället för att kolla nyckeltal och olika utfall haft ett HR-perspektiv. Haft ett HR i lojal opposition som på Arla kunnat säga att det är inte ok att höja vår bonus med 50% och samtidigt dra in julklapparna för de anställda till exempel.

Alla professioner behövs och respekteras så länge som de utför sin profession och därmed bidra till en helhetsbild och visst HR har ett visst moraliskt och humanistisk ansvar.

Professor David Wilson

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus