Kontakta oss

Flathet anledning bakom diskriminering?

4 okt

Flathet orsakar diskriminering

Fick ögonen på en artikel om en chefsrekryterare som uttalar sig om åldersdiskriminering och rubriken är ”Tvingas sortera bort 40-åringar”. För det kan vi konstatera att åldersdiskriminering finns, även om en och annan när jag påtalat det säger att hen fått ett nytt arbete när hen varit 50+. Men det är undantagen vill jag påstå. Länk till artikeln finns nedan.

Det finns många anledningar till att inte diskriminera och det tänker jag inte gå in på här, utan mer hur det kan fortgå utan att någon reagerar nämnvärt. Det behöver göras något, för lagstiftningen finns men alldeles för få som åberopar den.

Jag ser två åtgärder som kan vidtas med gällande lagstiftning som kan få trilskande arbetsgivare på andra tankar och se kompetens istället för ålder.

  1. Rekryterings och searchfirmorna måste bli professionella vid kontakt med beställaren. Varför acceptera att beställaren vill ha en 35-årig chef? Vad som search och rekryteringsbolagen kan lova är att de tar till exempel fram de tre bästa kandidaterna till tjänsten oberoende av ålder, kön, nationalitet osv. Enda undantaget är om beställaren kan visa i sin verksamhetsplan att de söker föryngring. Nu verkar många sökföretag mer rädda att tappa uppdraget och vill tjäna snabba pengar och ställer upp på att diskriminera och skyller det på att kunden vill det.
  2. Alla 50+ som söker jobb och har gjord det ett tag vänd er till dom arbetsgivare ni sökt arbete hos de senaste två åren och begär ut vilka som kallades till intervju för den utannonserade tjänsten. Visar det sig att de enbart kallat en viss grupp och undantaget äldre så meddela dom att ni misstänker åldersdiskriminering. Här gäller det för arbetsgivaren att de kan bevisa motsatsen och det spelar ingen roll om de har använt sig av ett rekryteringsföretag. Kan dom inte på ett trovärdigt sätt bevisa att det inte föreligger diskriminering så anmäl dom till DO.

Om rekryterings och searchföretagen blev mer professionella i sin yrkesutövning och motade bort arbetsgivare som vill diskriminera. Samt att 50+ sökanden faktiskt begärde ut vilka som kallats till intervju och begär att arbetsgivaren kan bevisa att de inte diskriminerat vid rekryteringen. (Det är faktiskt arbetsgivaren som har bevisbördan). Då kanske vi slutligen kan se att vi rekryterar efter kompetens och inte efter andra vaga kriterier.

Bäst att tillägga att det finns seriösa rekryterings/searchföretag som  faller för frestelsen att diskriminera. Men det finns alltför många som både är okunniga och inte helt seriösa i sin yrkesutövning. Det är hög tid att sätta DO i arbete i åldersdiskrimineringsfrågan.

Ni som står inför en rekrytering och känner er osäkra. Tag kontakt med någon professionell inom området för att undvika att ni diskriminerar, för det är väldigt lätt att kliva fel. Det kan kosta mycket både i pengar och kompetens.

Länk till artikeln 

 

blomma hemsida Våra seminarier om Management och Framtid

blomma hemsida Författare tillsammans med Kjell Lindström noden
    till succé böckerna Bortom Tankefällan och Äkta Organisation

blomma hemsida Böckerna kan du köpa i bokhandeln eller beställa på Adlibris eller Bokus