Kontakta oss

Arbetsförmedlingen och dess inre arbete.

10 jul

Har af enbart fokus på sitt inre arbete?

Läser en ledare i SvD om ”vårdslös ämbetsskötsel”, där ledarskribenten anser att  GD Sjöberg har satt ämbetet i en situation där frågor om professionalitet,  integritet och oförvitlighet har uppstått.

Ja jag vet och känner flera duktiga människor som jobbar på arbetsförmedlingen, men en känsla infinner sig att de är mer fokuserade på sitt interna liv, kontroll och dokumentation än att se till att människor kommer i jobb.

Min egen erfarenhet som företagare av arbetsförmedlingen inskränker sig till fyra tillfällen, där jag hjälpt företagare som då oftast hamnat i kläm, Jag kan tyvärr inte rekommendera något företag att gå via arbetsförmedlingen, det kan nämligen kosta skjortan på sikt, eller slöseri med en massa arbetstid.

Den senaste (och förhoppningsvis sista) tillfället var i maj i år. Jag fick i uppdrag att hjälpa till att rekrytera ungdomar till att bli bergsprängare alternativt borrare ovan jord.  Bra lön och villkor som bil, traktamente. Inget krav på gymnasieutbildning, men krav på körkort, ordnat levene, ansvarsfulla, gilla att vara ute och kunna svenska hyfsat och god fysik. Inga speciellt svåra krav och när de är ”självgående” så finns det en stor efterfrågan på dom.

På två månader har inte af kunnat skaka fram en enda person, utan det var alldeles tyst därifrån efter att dom fått all dokumentation av mig. Jag dristade mig då att fråga hur det går och får ett kort och kärnfullt svar. ”Vi hör av oss om vi hittar någon intressant”.

Nej det är nog bäst att söka andra vägarför att hitta ungdomar som vill ha ett jobb, för jag vet att dom finns. Det är ju trots allt en hel del som inte blir behöriga att gå gymnasiet, men som vill jobba mer praktiskt.

Den i särklass största avdelningen på arbetsförmedlingen lär vara kontrollfunktionen så det är kanske naturligt att fokus ligger på inre arbete, dokumentation och kontroll. Är det verkligen en bra investering av våra skattepengar?

Ledaren i SvD. https://www.svd.se/vardslos-ambetsskotsel-pa-arbetsformedlingen

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och HR-chef.

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.” Vår senaste bok.

Böckerna kan du beställa på ”Adlibris eller ”Bokus”. De Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan” till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!

             

Önskar er en trevlig sommar.