Kontakta oss

#6. Vilka framtida utmaningar ser vi egentligen?

22 feb

HR i framtiden

Är det Sveriges HR-förenings strategi att möte framtidens utmaningar inom HR genom att driva frågan om att byta namn på medarbetare till ”medskapare, samarbetare eller samskapare”? (Se länk nedan).

Det finns stora utmaningar för HR ute i företagen och organisationerna som den ökande komplexiteten, skenande kontroll, samt minskad arbetstillfredsställelse (enligt Gallupundersökning är endast 14 % engagerande i sitt arbete). Nog så stora utmaningar att ta upp och diskutera än att göra en film om att byta namn på medarbetare.

Det är hög tid att ta upp frågan om den människosyn som vi vill se på våra organisationer och företag. Idag ser det ut som att kontroll, mätningar, manualer och checklistor får det stora genomslaget i ett försök att kontrollera en komplex omvärld, vilket svårligen kommer att lyckas när vardagsrealiteten kommer in.

Affärstidningen Harvard Business Review hade en spännande artikel ”Stop Overengineering People Management”. Här tar man upp att man ser en förändring från att engagerade medarbetare var viktiga för företaget, till att de skall följa manualer och där beslutsfattande och kontroll hanteras av experter och algoritmer.

Länk till artikeln finns nedan.

Om det nu är meningen att vår yrkesförening ska arbeta med att öka HR:s genomslag och vara ett professionellt stöd för yrkesverksamma och rösten utåt borde de ta upp de frågor vi brottas med nu och framåt, som t ex HBR  gör i deras artikel.

Länkar till Filmen från HR-föreningen och HBR artikeln.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6767701637252362240/

https://hbr.org/2020/09/stop-overengineering-people-management

Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i över 30 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare och interim HR-chef. Leder nätverket ”Framtid, rörelse och nätverk”

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.