Kontakta oss

Är organisationen viktigare än verksamheten?

31 aug

Är organisationen viktigare än verksamheten?

Den frågan ställer jag mig när jag läser och hör om Polisens och Post nords omorganisation.

Centraliseringar, Lean och personalnedskärningar har gjort att numer räknar tydligen posten kallt att 10% av breven inte kommer i tid eller inte kommer fram alls. Paketen levereras inte ut, Post och Telestyrelsen riktar allvarlig kritik mot förhållanden på Post nord. Folk mår dåligt, vågar inte kritisera, höga sjuktal och folk lämnar verksamheten.

De ekonomiska löften som utgavs om stora vinster med omorganisationen har visat sig inte alls stämma, mycket lägre om alls.

På nyheterna basuneras ut att Polisen enbart löser 14,5% av brotten enligt brottsförebyggande rådets undersökning. Polisen meddelar att de senaste kvartalen är det ännu sämre. Vill minnas att jag såg en liknande undersökning för ett par år sedan då uppklarandeprocenten var 17%. Misstänker att stämningen inte är så hög bland poliserna och det har skrivits flera gånger hur många inom polisväsendet lämnar.

Här tas det upp den nya centraliserade organisationen är en av huvudorsakerna.

Jag känner mig rätt säker på att man enbart har tittat på vad man kan spara in på i personal och lokalkostnad och inte alls har haft med i tanken att allt förändringsarbete har en kostnadssida också. Här är det ju uppenbart att de sk. dolda kostnaderna vida överstiger de eventuella vinster de räknat hem på pappret.

Verkar vara så att organisationen är viktigare än verksamheten för dessa organisationskonsulter. Skulle vara intressant att veta vilka som är inblandade?

Post Nord kritik http://www.svd.se/posten-far-svidande-kritik-i-ny-rapport

Polisen sjunkande brottsstatistik. http://omni.se/andelen-uppklarade-brott-sjunker-dramatiskt/a/rbeka

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris ellerBokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!