Kontakta oss

Arbetskraftsbrist eller inte?

14 jun

Bättre att avstå från affärer än anställa den näst bästa?

Läser i SvD att man räknar med stark nedgång på arbetsmarknaden i Stockholm och Uppsala. Anledningen sägs vara bristen på kvalificerad arbetskraft och i artikeln skriver man att arbetsgivarna hellre avstår från affärer än att anställa den näst bästa.

Är det inte hög tid att ompröva ”talangjakten” och mer inrikta oss på att anställa in personer som har en god potential och som får utvecklas och lära upp sig på jobbet.

Att enbart fokusera på färdigutbildade och välmeriterade personer kan lätt bli en ond spiral. Ibland får jag en känsla att ivern idag med att alla ska ha Talent Management program snarare utvecklar personen ut ur företaget än upp i företaget. Att stanna länge på en arbetsplats är oftast inte dessa superkvalificerade personers största drivkraft. Klart man vill ha ut det ”gottaste” och hoppa vidare.

Tänk mer långsiktigt, visst det är svårt att få personer som fungerar till 100% från första arbetsdagen och hittar du den så blir den förmodligen inte mångårig på arbetsplatsen. Är det då inte bättre att satsa på en med bra grundutbildning som får de sista detaljerna på jobbet, ha en lite längre upplärningsperiod men på köpet kan få en mer lojal person som känner att företaget trodde på och satsade på honom/henne.Med andra ord satsa mer på potential än kompetens. Få en person som brinner mer för jobbet än enbart sin egen utveckling.

Att bara satsa och leta efter topptalanger gynnar enbart rekryteringsbranschen och klart dom ska ju också leva. Men är det värt att avstå från affärer för det?

Nej det är inte bristen på kvalificerad arbetskraft som är orsaken, det är synen och inställningen vid rekrytering som felar.

Nu verkar dock arbetsgivarna utanför Stockholm/Uppsala området ha en mer nyanserad syn och inte ser sig blinda på den sk. kompetensbristen.

SvdArtikeln i SvD

 

 Om bloggaren

Magnus Dalsvall gick ut PA-linjen på Uppsala Universitet 1983.  Har arbetat som personalchef/personaldirektör i 27 år på företag/organisationer som SAS, BP,Telia Data, FMV, Solna Stad. Folkesson Revision. Driver företaget HR-akuten, föreläsare, debattör och författare. 

 Böcker

Författare tillsammans med Kjell Lindström, Noden, till succé böckerna:
Bortom Tankefällan”,
Äkta Organisation
Rör om i HR-grytan
Den Nakna Ledningsgruppen.

Böckerna kan du beställa på Adlibris eller ”BokusDe Senaste böckerna ”Rör om i HR-grytan och ”Den nakna Ledningsgruppen” finns även på Webbshop Vulkan till bästa pris.

 Välkomna att följa HR-akuten på Facebook, och Magnus Dalsvall på Twitter!